fbpx

Du kan nå nekte OpenAI og GPT tilgang til nettstedet ditt

OpenAI har nå gjort det mulig å stoppe GPTBot, en webcrawler designet for å forbedre deres AI-modeller. Hvilke fordeler og ulemper er det ved å blokkere eller tillate GPTBot?

GPTBot er OpenAI’s webcrawler og identifiseres med brukeragenten “GPTBot”. Den søker gjennom nettsider med intensjonen om å samle data for å forbedre fremtidige modeller. OpenAI har forsikret at sider som krever betalingsmur-tilgang, inneholder personlig identifiserbar informasjon (PII) eller har tekst som bryter med deres retningslinjer, blir filtrert bort.

 

Fordeler med å tillate GPTBot:

Forbedret AI: Ved å tillate GPTBot å søke gjennom nettsiden din, bidrar du til forbedringen av kunstig intelligens. Dette kan føre til mer nøyaktige, effektive og sikre AI-modeller i fremtiden.

Bli inkludert: Potensielt gjør du at din bedrift blir med i svarene til OpenAI, og at de vet mer om din bedrift.

Sikkerhet: OpenAI har strenge retningslinjer om hvilken type informasjon de samler. Sider som samler PII eller har tekst som bryter med deres retningslinjer blir utelatt. Dette sikrer at sensitiv informasjon fra nettstedet ditt ikke blir brukt i fremtidige AI-modeller.

Ulemper med å tillate GPTBot:

Båndbredde: Crawling kan forbruke ekstra båndbredde. For nettsteder med begrenset kapasitet kan dette føre til langsommere lastetider eller økte driftskostnader.

Innholdseierskap: Noen nettstedeiere kan være bekymret for at innholdet deres blir brukt til å trene kommersielle produkter uten kompensasjon.

Slik begrenser eller blokkerer du GPTBot:

Hvis du bestemmer deg for å ikke tillate GPTBot tilgang til nettstedet ditt, kan du enkelt legge til følgende i robots.txt-filen:

User-agent: GPTBot
Disallow: /

Hvis du derimot ønsker å gi begrenset tilgang, kan du spesifisere hvilke kataloger boten kan eller ikke kan aksessere:

User-agent: GPTBot
Allow: /directory-1/
Disallow: /directory-2/

Ønsker du å blokke GPTBot helt kan du stoppe disse IP-adressen fra å søke igjennom nettstedet ditt. Disse kan oppdatere seg og du finner en oppdatert liste her.

20.15.240.64/28
20.15.240.80/28
20.15.240.96/28
20.15.240.176/28
20.15.241.0/28
20.15.242.128/28
20.15.242.144/28
20.15.242.192/28
40.83.2.64/28
 

Konklusjon:

Valget om å tillate eller blokkere GPTBot avhenger av nettstedets individuelle behov og eiers preferanser. Mens mange kan se verdien i å bidra til forbedring av AI, kan andre føle behov for å beskytte sitt innhold eller ressurser. Uansett hvilket valg du tar, er det viktig å være informert og forstå implikasjonene av beslutningen.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker hjelp med AI.

Andreas Hatlem

Andreas Hatlem

Head of Marketing